Biggles en de Keizer

Tentoonstelling ‘Biggles en de Keizer’

Paviljoen Huis Doorn

Van 1 maart t/m 4 mei 2019 liep in het Paviljoen van Huis Doorn de tentoonstelling ‘Biggles en de Keizer’.

De Duitse keizer Wilhelm II nam na de Eerste Wereldoorlog zijn toevlucht tot Nederland. Dat had er mee te maken dat Nederland in de oorlog neutraal was gebleven en bovendien was Wilhelmina familie. Uiteindelijk woonde Wilhelm van 1920 tot zijn dood in juni 1941 in Huis Doorn, waar hij zich vooral bezig hield met houthakken.

Na de Tweede Wereldoorlog confisqueerde de Nederlandse staat Huis Doorn en werd het in oorspronkelijke staat een museum. In 2014 is het gebouw dat de keizer als garage gebruikte ingericht voor een permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. In de glazen aanbouw van die garage vinden wisseltentoonstellingen plaats.

Van 1 maart tot 28 april is dat de wisseltentoonstelling Biggles en de Keizer ingericht door de I.B.A. U vindt onder andere veel foto’s, boeken en achtergronden over de Eerste Wereldoorlog en luchtvaart. En natuurlijk ook de vele boeken die Johns in de jaren dertig over zijn ervaringen schreef. Met een selectie modelvliegtuigen uit die tijd, zowel van de geallieerden als van de Duitsers. En mocht u Johns nog nooit over de Eerste Wereldoorlog hebben horen vertellen. Dat kan nu, want Johns vertelt in woord en beeld met ondertiteling over zijn ervaringen.

Zelf ben ik als beheerder van deze website, vertaler en bestuurslid 2 maart wezen kijken en ik vond de I.B.A. tentoonstelling als detail van de oorlog mooi combineren met de permanente tentoonstelling die het grotere geheel liet zien. Ook het enthousiasme van de vrijwilligers die ik sprak was hartverwarmend. En dan ben ik aan de rondleiding van een uur door het eigenlijke Huis Doorn nog niet eens toegekomen.

Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn

Openingstijden: dinsdag – zondag 13:00 – 17:00 uur.