Biggles op het witte doek

Nieuwste plannen: Biggles Films Ltd is met de Engelse Pinewood Studios in 2003 een nieuw project gestart. Helaas is ook dit plan gestrand.

Eerdere filmplannen en film:

1) De serie van drie Bigglesfilms, plannen vanaf eind jaren ’90
De internationale producer Hippo Films wilde met Mudlark Productions uit het Verenigd Koninkrijk de film “Biggles flies north” (Nederlandse boekversie: Biggles in Canada) maken, als eerste van drie Bigglesfilms, voor drie opeenvolgende jaren, vanaf 2001. Producers Peter Mackenzie, Glenn Murray en Neil Jones wilden het beste brengen van de laatste grote Engelse actieheld Biggles (de tijdloze, 40er-50er jaren, romantische, traditionele held) met een groot aandeel van “working class boy” Ginger, Algy (als monteur in plaats van Smythe), Bertie en -toegevoegd- Erich von Stalhein.
De tweede film die zou worden uitgebracht was “Biggles in Borneo”. Helaas is het project blijven steken.

2) De geschiedenis van de bioscoopfilm “Biggles” uit 1985
Al in 1975 kwam Kent Walwin, samen met Peter James, op het idee om over de door en door Britse held James Bigglesworth een bioscoopfilm te maken. Veel mensen vonden het gek dat dit er nooit van was gekomen, zeker omdat die andere Britse held, James Bond, wel een filmheld was geworden, terwijl hij in veel minder boeken optrad, minder ervaring en veel meer vrouwen had dan Biggles die waarschijnlijk zijn aandacht meer bij zijn werk hield! Bovendien was James Bond in de loop der tijd min of meer “verkocht” aan de Amerikanen en nauwelijks meer echt Brits te noemen. Er was dus een nieuwe, typisch Engelse held nodig. En wie was geschikter dan de zo bekende Biggles?
Het Biggles filmverhaal moest nieuw en modern zijn en toch de vertrouwde boekheld in zijn waarde laten. Eerst werden alle boekrechten opgekocht en konden de karakteristieken van de hoofdpersonen worden geanalyseerd. Een groot probleem vormde de financiering van het project dat, mits goed uitgevoerd, zeker 30 miljoen US-dollar zou kosten; men kon uiteindelijk in 1984 aan de slag. De makers van de film zijn ervan overtuigd dat de naam Biggles deuren voor hen opende die anders gesloten waren gebleven. Men zou voor bijvoorbeeld de helicopterstunts boven de Tower Bridge anders nooit toestemming hebben gekregen! Om belastingtechnische redenen moest de film al in maart 1985 af zijn. De film is in verschillende landen uitgebracht waaronder Nederland, Duitsland, Zweden, Groot-Brittanië, de Verenigde Staten en Rusland.

Duitsland Nederland Rusland Engeland

Verhaallijn

In 1985 valt de succesvolle New Yorkse zakenman Jim Ferguson door een tijdgat en komt aan het Westelijke Front in het Frankrijk van 1917 terecht. Hij blijkt “gestuurd” te zijn om zijn “tijds tweelingbroer” Biggles, die met zijn dubbeldekker is neergestort, van een wisse dood te redden en hem te helpen het Duitse Geheime Wapen te vinden en te vernietigen, dat de afloop van de Eerste Wereldoorlog zou kunnen veranderen. Samen met Algy, Bertie en Ginger bereiken Biggles en Jim, gesteund door onder meer hun respectievelijke vriendinnen Marie en Debbie en natuurlijk door kolonel Raymond, hun doel, ondanks de tegenwerking van Erich von Stalhein!

Rolverdeling

Biggles – Neil Dickson
Jim – Alex Hyde-White
Algy – Michael Siberry
Bertie – James Saxon
Ginger – Daniel Flynn
Raymond – Peter Cushing
Marie – Francesca Gonshaw
Debbie – Fiona Hutchison
Von Stalhein – Marcus Gilbert

Filmgegevens

“Biggles” – een film van Compact Yellowbill en Tambarle Productions
Script – Kent Walwin en John Grovers
Producers – Adrian Scrope, Kent Walwin en Pom Oliver
Regisseur – John Hough
Muziek – Stanislas Syrewicz

Van de film is in 2003 ook een DVD verschenen. Deze DVD is voor 10 euro te koop bij de I.B.A. Online Shop.

De film is verschenen in boekvorm onder de titel “Biggles, de tijdreizigers” bij uitgeverij Het Spectrum in Utrecht in 1986.

Enkele fragmenten uit de film “Biggles”.

3) DE EERSTE BIGGLESFILM PLANNEN, 1968
In 1968 wilde de World Film Services al een Bigglesfilm maken, met James Fox in de hoofdrol. Publiciteitsfoto’s waren in 1969 al verspreid, met Fox in RFC-uniform bij een speciale Sopwith Camel replica, maar het project werd afgeblazen.

Bijzonderheden over al deze gegevens kunt u vinden in de Captain W.E. Johns Catalogus.