Captain W.E. Johns – Nederland

Veel van het werk van Johns is vertaald in het Nederlands: 98 Biggles boeken, niet in chronologische volgorde (zie chronologische lijst), 1 ander jeugdboek (De detectiveclub) en Biggles, De tijdreizigers. Deze boeken werden door verschillende Nederlandse uitgevers uitgegeven. Er werden ook 5 Nederlandse schoolboekjes uitgegeven in het Engels met een Nederlandse vocabulaire.
Verder werden er ook veel boeken en stripverhalen in het Nederlands uitgegeven in België.
Gedetailleerde informatie over de uitgevers en de boeken die zij uitgaven kunt u vinden in de Captain W.E. Johns Catalogus.
Natuurlijk zijn er dan ook nog de recente uitgaven van de “Uitgeverij I.B.A.“.

Een kleine collectie Biggles-curiosa.

Een beknopt overzicht:

Het eerste Nederlandse Bigglesboek is een gebonden boek uitgegeven door “De Telg”, Amsterdam, 1946:
“Biggles tart het hakenkruis”

In het begin van de vijftiger jaren gaf de uitgeverij “Born NV”, Assen / Amsterdam, 12 gebonden Biggles boeken uit.

Hierna gaf de uitgeverij “Het Spectrum”, Utrecht, in drie verschillende series 91 Nederlandse Biggles boeken, De detectiveclub en het filmboek uit (resp. 38 + “De detectiveclub”, 91 en 4 titels), tussen 1958 en 1985.

In de tachtiger jaren werden door de uitgeverij “W&L (Loeb)”, Amsterdam, 18 grote Biggles paperbacks uitgegeven. Van 1993 -1999 gaf uitgeverij Verba, Soest, 17 titels uit, 16 herdrukken uit bovengenoemde reeks, 1 nieuwe titel.

Bij uitgeverij Miklo verscheen vanaf 2001 in samenwerking bij de I.B.A. een reeks nieuwe Biggles-vertalingen vanuit het Engels, namelijk “Biggles en zijn basis”, “Biggles en de pechvogel” en “Biggles Vlieger-rechercheur”. In 2009 verscheen “Biggles in Frankrijk” en in 2010 “Biggles trekt ten strijde”. Deze uitgaven verschenen volledig in eigen beheer bij de I.B.A.

Stripverhalen:

Er zijn 4 Nederlandse Biggles stripalbums uitgegeven door “Semic Press”, Amsterdam, in de zeventiger jaren:

1. Het Sargasso Mysterie
2. Operatie Goudvis
3. De Tijgerbende
4. Ruimtestation Ariës

Gedetailleerde informatie over deze uitgaven kunt u vinden in de Captain W.E. Johns Catalogus.